Chleb własnego wypieku

chleb-własnego-wypiekuCzy jest coś przyjemniejszego od unoszącego się w domu zapachu świeżego chleba? Ja go uwielbiam, wprowadza mnie w stan pełnego relaksu. Chrupiąca skórka, ciepła kromka, zdrowe składniki, sprawiają, że pieczenie chleba w domu na swoje ogromne plusy. Do tej pory korzystałam ze specjalnego urządzenia do wypieku chleba, jednak tym razem postanowiłam upiec bochenek w piekarniku. Pomysł upieczenia chleba przyszedł spontanicznie, tak na zasadzie, zrobię coś czego jeszcze wcześniej nie robiłam. Uwielbiam takie wyzwania, więc ochoczo zabrałam się do pracy. Nie miałam konkretnego przepisu, nie miałam zakwasu, znałam tylko mniej więcej stosunek składników, które należy połączyć aby powstał pyszny wypiek.

Tak oto powstał ten przepis:
250 g mąki orkiszowej
200 g mąki żytniej
50 g śruty żytniej
20 g świeżych drożdży
20 ml soku z cytryny
15 g soli
300 ml letniej wody
5 g proszku do pieczenia
5 ml miodu
ziarna słonecznika do posypania

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z połową porcji wody i miodem, odstawiamy na 20 minut garowania. W tym czasie mieszamy mąkę ze śrutą tak aby składniki dobrze się wymieszały. Po 20 minutach do mąki dodajemy zaczyn z drożdży, resztę wody i pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie się kleić i takie ma być. Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę aby ciasto wyrosło. Po upływie tego czasu, ciasto przekładamy do formy o wymiarach 30 cm x 12 cm i odstawiamy do dalszego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik, program „góra i dół” na 200 stopni. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany i minął już odpowiedni czas wkładamy formę do piekarnika na godzinę. Tuż przed wstawieniem ciasto posypujemy słonecznikiem.

Chleb wyszedł znakomity, pięknie wyrósł, a smak nie ma sobie równych. Kiedy jest jeszcze ciepły najlepiej smakuje z oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego. To połączenie zaczerpnięte jest z kuchni śródziemnomorskiej, jeśli nie mieliście okazji skosztować to polecam. Pamiętajcie, że zarówno oliwa z oliwek jak i ocet balsamiczny muszą być najwyższej jakości. Do oliwy można dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i natkę pietruszki. To proste danie zachwyca smakiem i aromatem oliwy przełamanej octem balsamicznym. Do tego kieliszek wina i poczujecie się jak na wakacjach. Smacznego!

mąka żytnia drożdże
śruta miód
mieszanie ciasta do wypieku chleba garowanie ciasta
_ARA7797 wypiek chleba
_ARA7804 chleb własnego wypieku
_ARA7850 _ARA7831

5 Komentarzy

  1. Wygląda przepięknie. W smaku domyślam się, że smakuje jeszcze lepiej. A ja właśnie przed chwilą rozmawiałam z mamą, która mówiła, że zabiera się dzisiaj za przygotowanie domowego chleba. Narobiła mi ogromnej ochoty. Wchodzę do Ciebie, a tu takie cudo. Teraz sama czuje się skutecznie zachęcona do domowego wypieku 🙂

    • Ten zapach i smak ciepłego jeszcze chleba uwielbiam! Minus taki, że człowiek potrafi zjeść pół bochenka na jedno posiedzenie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*