„Głód jest najlepszym kucharzem.”*

kasza jaglanaKaszę jaglaną odkryłam w zeszłym roku, kiedy przeziębiona szukałam pożywienia, które wzmocni mój organizm. Te małe złote kuleczki przypadły mi do gustu od pierwszego kęsa. Uwielbiam je za to, że można wyczarować z nich dania na słodko jak i pełnowartościowe obiady z mięsem czy rybą. Kasze od lat wracają do łask i są polecane przez dietetyków na całym świecie, są zdrowe, pełne cennych witamin i mikroelementów. Kasza jaglana nie jest wyjątkiem a jej właściwości odżywczych i prozdrowotnych nie da się przecenić.

Kasza, która wspomaga nasze serce

Jaglanka wpływa na zdrowie poprzez odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, który wynosi 2:1. Takie proporcje powodują wzrost „dobrego” cholesterolu we krwi, a obniżają jednocześnie stężenie „złego” (LDL). W ten sposób dba o nasze serce zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Zawiera również sporo żelaza, dlatego zalecana jest kobietom i osobom borykającym się z anemią.

Działania na korzyść układu nerwowego

Prawidłowy rozwój układu nerwowego zapewniają nam witaminy z grupy B, których nie brakuje w kaszy jaglanej. Znajdziemy tu również lecytynę, która poprawia pamięć. Natomiast duża ilość tryptofanu stymuluje nasz układ odpornościowy. Tryptofan to aminokwas podnoszący również poziom serotoniny, który pomaga w walce ze stresem.

Piękna skóra, włosy i paznokcie

Kasza jaglana zawiera krzem, mający wpływ na stan naszych kości, wygląd włosów oraz paznokci. Jeśli zależy tobie na bujnej czuprynie, pięknej skórze i mocnych paznokciach warto włączyć ją do jadłospisu.

Kasza nie zawiera glutenu

Kasza jaglana jest idealnym przykładem diety lekkostrawnej, stosowanej również w chorobach trzustki czy wątroby, zalecana rekonwalescentom po operacjach. Ponadto nie występuje w niej gluten, dlatego zalecana jest osobom chorującym na celiakię.

Na katar i przeziębienie

Kasza posiada właściwości rozgrzewające, dlatego zalecana jest przy przeziębieniach czy chorobach górnych dróg oddechowych. Usuwa nadmiar śluzu z organizmu, dlatego przynosi ulgę osobom cierpiących na zapalenie zatok. Ponad to ze względu na właściwości antygrzybiczne uznawana jest również za naturalny antybiotyk.

Jak widzicie kasza jaglana ma ogromny wpływ na zdrowie i wygląd naszego organizmu. Najważniejsze jednak jest to, że łatwo i szybko się ją przygotowuje. Polecam do wypróbowania mój błyskawiczny pomysł na obiad, który zrodził się z braku czasu, dużego głodu oraz z chęci na danie egzotyczne. Chciałam przyrządzić danie z kaszy, które będzie zdrowe i pełnowartościowe, przy jak najmniejszym nakładzie czasu. Danie to jest rozgrzewające, sycące i zdrowe, a co ważniejsze można je przygotować w 20 minut.

Skład dla dwóch osób:

Opakowanie mrożonki FROSTY mieszanka karaibska

Filet świeżego łososia

Sól i pieprz

Pół cytryny

Pół kubka kaszy jaglanej

100 ml mleka kokosowego

Mieszanka karaibska w swoim składzie ma między innymi brokuły, ananasy, paprykę, mango, marchewkę, fasolkę szparagową, cebulę. Ponieważ jest już przyprawiona, należy ja tylko podgrzać na patelni a kiedy warzywa zmiękną dodać mleko kokosowe, zagotować. Kasza jaglana może dawać gorzkawy posmak, dlatego należy przed gotowaniem dokładnie ją wypłukać wodą. Wypłukaną wrzucić do garnka i zalać wodą, stosunek kaszy do wody 1:1,5. Przyznam szczerze, że gotuję już ją na „oko”, doprowadzam do wrzenia, a gdy woda odparuje i pojawią się charakterystyczne dziurki, wtedy wyłączam podgrzewanie, przykrywam garnek i odstawiam na 10 minut. Łososia posypuje solą i pieprzem, skrapiam cytryną i gotuję przez 10 minut na parze. Gotowany łosoś sprawia, że danie jest lekko strawne. Jeśli nie macie jeszcze garnka na parę to polecam serdecznie, jest dla mnie nieodzownym elementem zdrowej kuchni. Jeśli masz ulubioną potrawę z użyciem kaszy jaglanej to zapraszam do podzielenia się przepisem.

kasza jaglana frosta
 jaglanka  łosoś
 frosta przepis  _ARA4146m
 _ARA4142m  frosta, kasza jaglana
 łosoś przepis  danie z łososia

*Sokrates

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*