Jak właściwie przechowywać żywność

_ARA8436GOTOWEDziś pragnę poruszyć bardzo ważną kwestię przechowywania żywności. Staram się dbać o swoją dietę, wybierać zdrowe i nie przetworzone jedzenie. Lubię gotować i pragnę aby moja dieta była zróżnicowana. Kupuje zawsze większą ilość produktów z myślą, że będę ją przechowywać przez kilka dni. Ale czy zastanawiałaś się nad tym, czy to w jaki sposób przechowujesz jedzenie ma znaczenie nie tylko dla zachowania smaku, ale przede wszystkim dla twojego zdrowia? Pamiętaj, że tak jak starannie dobierasz produkty do przygotowania posiłków, tak samo powinnaś zrobić kupując pojemniki do przechowywania żywności. Najczęściej jedzenie przechowujemy w plastikowych pojemnikach, które mają niekorzystny wpływ zarówno na pożywienie jak i na nasze zdrowie. Plastik nie jest ani bezpieczny, ani ekologiczny! To tworzywo sztuczne, które składa się z polimerów, czyli łańcuchów zbudowanych z cząsteczek monomerów. Wiele polimerów wydziela substancje szkodliwe, które negatywnie oddziałują na nasze zdrowie. Jedną z toksyn uwalnianych do pożywienia z plastikowych opakowań jest BPA o którym głośno od kilku lat. BPA czyli Bisfenol A jest składnikiem między innymi części samochodowych czy telefonów komórkowych! Znajdziesz go również w plastikowych opakowaniach. BPA powodować może zaburzenia w układzie endokrynologicznym, które prowadzą do otyłości. Dowiedziono, że BPA, nawet w niewielkim stężeniu w organizmie ludzkim, przyczynia się do szybszego rozwoju zmian nowotworowych. Prowadzić może również do chorób takich jak Alzheimer, schizofrenia, cukrzyca,  czy zaburzeń układu naczyniowo-sercowego. Udowodniono również, że BPA ma działanie antyandrogenne, czyli blokujące pracę głównych hormonów męskich. Oznacza to, że cząsteczki bisfenolu A zachowują się w organizmie jak żeński hormon – estrogen, dlatego zaburzać może nawet płodność. BPA wykorzystywany jest również jako powłoka wewnętrzna puszek. Więc kiedy kupujesz kukurydzę, pomidory, fasolę, cieciorkę sprzedawaną w puszce musisz mieć świadomość, że wraz ze zdrową żywnością pochłoniesz toksyczną substancję. Jednak jest sposób na identyfikację tej substancji na etykiecie produktu. Oto symbole jakie znajdziecie na opakowaniach:
01 PET – tego opakowania nie wolno używać ponownie, jest jednorazowego użytku
02 HDPE – jedno z bezpieczniejszych pojemników
03 PVC – wydziela niebezpieczne toksyny, unikaj takich opakowań, zakaz podgrzewania
04 PE-LD – w miarę bezpieczny, jednak lepiej sięgnąć po te z oznaczeniem cyfrą 2 i 5
05 PP – bardzo bezpieczny!
06 PS – w opakowaniu znajduje się związek chemiczny znany jako styropian, który wydziela toksyny
07 – dotyczy innych plastików, bezwzględnie powinniśmy ich używać tylko raz.
Wybieraj najlepiej opakowania z oznaczeniem BPA free! Najbezpieczniejsze jednak są opakowania szklane, znane od tysięcy lat. Nadają się do przechowywania żywności ciepłej, zimnej, płynnej czy stałej. Nie wchodzi w interakcje z żywnością, dlatego jest najbezpieczniejsze. Co ważne nie zmienia smaku ani zapachu żywności. Po użyciu wystarczy odpowiednio umyć, wyparzyć, wysterylizować i można wykorzystać ponownie. Dlatego do przechowywania żywności sięgaj po szkło, a plastik wybieraj mądrze. Plastikowe opakowanie jest lżejsze i nadaje się do przechowywania zimnych produktów. Jeśli coś podgrzewasz, zawsze lepiej użyć do tego naczynia żaroodpornego niż plastiku. Ja do przechowywania żywności używam pojemników szklanych z pompą próżniową VACSY. Pompa ta zasysa powietrze z pojemników, pozwalając zachować smak i świeżość żywności do pięciu razy dłużej niż w przypadku standardowych tego typu produktów. Dodatkowo na wieczku jest możliwość ustawienia daty kiedy została zamknięta żywność, dzięki czemu nie muszę stosować żadnych nalepek czy pamiętać kiedy je tam umieściłam. Pamiętaj, że korzystając ze szklanych pojemników do żywności dbasz nie tylko o zdrowie swoje i swoich bliskich, ale również dbasz o środowisko naturalne i jesteś EKO!

_ARA8435GOTOWE _ARA8451GOTOWE5
_ARA8441GOTOWE _ARA8439GOTOWE
_ARA8462GOTOWE2 _ARA8461GOTOWE3
_ARA8468GOTOWE _ARA8456GOTOWE4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*