Kolorowy zawrót głowy!

_ARA0610mOd chwili narodzin jesteśmy bombardowani niezliczoną ilością kolorów, ale to właśnie one sprawiają, że nasze życie jest takie wesołe i… kolorowe. Podobno barwy wpływają na stan naszego zdrowia, a same kolory oddziaływują na stan psychiczny człowieka. Medycyna naturalna od dawna wykorzystuje kolory w lecznictwie. Zdania co do jej skuteczności oczywiście są podzielone, jednak współczesna nauka, choć podchodzi do tego sceptycznie, poświęca jej coraz więcej uwagi i badań. Chromoterapia, bo tak nazywa się leczenie kolorami, wywodzi się z tradycji wschodnich, hinduskich oraz chińskich. Siedem podstawowych kolorów związanych jest z siedmioma czakrami, punktami energetycznymi, które umiejscowione są wzdłuż kręgosłupa. Zdrowie człowieka uzależnione jest od równowagi pomiędzy czakrami, a co za tym idzie od równowagi kolorów w ich obrębie. Aby przywrócić równowagę stosuje się techniki polegające na kontakcie z danym kolorem. Nasze pożywienie jest również pełne kolorów. Podzielić je możemy na grupy kolorystyczne, które mają zróżnicowany wpływ na nasz organizm. Obecnie jednym z najbardziej rozwijających się obszarów badań żywieniowych jest ocena właściwości związków występujących w świecie roślin, które wspierają działanie organizmu człowieka w walce z czynnikami zagrażającymi jego zdrowiu. Ponieważ większość składników jak i ich rola jest znana, nadszedł czas na fitozwiązki. To one tworzą w organizmie człowieka antyoksydacyjny system obronny. Substancje te znajdziemy w roślinach, które komunikują nam swą użyteczność właśnie poprzez kolory. Kolor warzyw i owoców to nic innego jak cząsteczki pigmentu – karetonoidy, które są związkami chemicznymi. To właśnie one pochłaniając światło sprawiają, że marchewka jest pomarańczowa a truskawka czerwona. Ponieważ każdy kolor pokarmu odpowiada innym wartościom odżywczym, przyjrzyjmy się im zatem bliżej.

Kolor czerwony ma działanie przede wszystkim pobudzające i energetyzujące. Produkty o tym kolorze zawierają w sobie, naturalny przeciwutleniacz zwany likopenem. Likopen chroni organizm człowieka przed chorobami układu krwionośnego oraz przed rakiem. Aby w pełni korzystać z jego zdrowotnych właściwości jedzmy go z dodatkiem np. oliwy, ponieważ rozpuszczalny jest w tłuszczach i łatwiej przyswajalny.

Kolor żółty ma działanie pobudzające, oczyszcza krew i ułatwiające trawienie. Produkty o tej barwie pobudzają do pracy wszystkie gruczoły, biorące udział w produkcji soków trawiennych. Luteina czyli żółty barwnik roślinny należący do karotenoidów działa wzmacniająco na oczy(zwłaszcza na kondycję siatkówki) zapewniając dobry wzrok.

Kolor pomarańczowy jest efektem karetonoidu, który znany jest również jako beta-karoten. To właśnie on obniża cholesterol i bierze udział w tworzeniu witaminy A. Pomarańczowe barwy chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i pomagają w naprawie zniszczonych struktur DNA, zapobiegając procesowi starzenia. Do absorpcji beta karotenu potrzebna jest mała ilość tłuszczu.

Kolor zielony jest oczyszczający, wpływa na trawienie oraz reguluje ciśnienie krwi. Warzywa o tym zabarwieniu wykazują działanie antyrakowe i są bogatym źródłem mikroelementów i witamin. Zielony kolor to efekt chlorofilu a także oznaka zawartości kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym dziecka, dlatego ważnym jest spożywanie go przez kobiety ciężarne.

Kolor fioletowy ma za zadanie przede wszystkim usunięcia oznak zmęczenia. Wykazuje działanie oczyszczające oraz korzystnie wpływa na układ kostny. Fioletowe produkty zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, która posiada wybitne właściwości antyutleniające. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu oraz przeciwzapalnemu wykorzystywany jest w zwalczaniu infekcji układu moczowego oraz pokarmowego. Fioletowo-niebieskie menu dodatkowo chroni mózg oraz przeciwdziała starzeniu się komórek. Ponad to w fioletowych produktach wszechobecna jest witamina C oraz odmładzające polifenole.

Kolor biały wykazuje działanie antyrakowe i przeciwbakteryjne. Jasne warzywa i owoce działają ochronnie na nasz organizm, dzięki zawartych w nich flawonoidom.

Jedzmy zatem kolorowo i pilnujmy aby każda barwa po trochu znalazła się na naszym talerzu! Jedząc różnorodne owoce i warzywa wpłyniemy na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Korzystajcie z sezonu letniego, kiedy wybór świeżych warzyw i owoców jest bogaty i najsmaczniejszy!

_ARA0636m _ARA0618m
_ARA0621m _ARA0605m
_ARA0647m _ARA0659m
_ARA0682m _ARA0671m
_ARA0715m _ARA0697m

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*