Kreta wyspa słońca, niekończącego się lata i kuchni najzdrowszej w Europie.

Kreta  Słońce, niespotykana flora i fauna, lazurowa woda, oliwki, zioła, cykady, połączenie morza i gór, to tylko kilka elementów, które już zachęcają do wyjazdu na Kretę. Kreta nazywana jest królową greckich wysp, pełna kontrastów, urokliwych miejsc i atrakcji. Centrum Minojskiej cywilizacji oraz pierwsza cywilizacja w Europie. Od lat jedna z topowych wakacyjnych destynacji, wzbudza ciekawość i przyciąga turystów przepięknymi plażami i tajemnicami ukrytymi na niemal każdym kroku. Jej historię dobrze oddaje mit o Dedalu i Ikarze, gdzie geniusz przeplata się z odwagą i tragedią. Zdecydowaną część Krety zajmują wysokie góry, dodając jej groźnego charakteru i dzieląc wyspę na dwie części. Północna część jest zdecydowanie łagodniejsza o piaszczystych plażach, ciągnącymi się kilometrami oraz cieplejszym klimacie. Południowa część bardziej surowa, chłodniejsza i dzika, gdzie zbocza gór schodzą się wprost do morza. Zderzenie klimatu śródziemnomorskiego z kontynentalnym i afrykańskim stworzyło na Krecie bardzo korzystny mikroklimat. Dzięki niemu lato trwa tu najdłużej w całej Grecji. Przyjeżdżając na Kretę warto wynająć samochód i zwiedzić ją na własną rękę. Jestem zdecydowanie zwolenniczką takiej formy zwiedzania, bez pośpiechu. Lubię jechać dokąd chcę i przebywam w miejscach, które mnie urzekną tyle czasu, aż nasycę się ich widokiem. Kreta urzekła mnie swoją różnorodnością, a najbardziej zachwyciły mnie wszechobecne oleandry, które rosną tu niemal na każdym kroku. Uwielbiam te kwiaty i bardzo żałuję, że nie rosną tak bujnie w naszym klimacie. Oczywiście mam 3 duże donice w domu, które latem wystawiam na ogród, ale są trudne do przechowywania zimą. Kreta słynie z najzdrowszej kuchni w Europie, potwierdzeniem jest fakt, że jej mieszkańcy żyją najdłużej. Produkty wykorzystywane do przygotowania potraw są najwyższej jakości. Pomidory rosnące na pełnej słońca wyspie zachwycają swoim aromatem. Kuchnia kusi smakiem duszonych bakłażanów, papryczek, smażonych ziemniaków, ogórków z dodatkiem cebuli, oliwek, sera feta, a wszystko posypane niezwykle wonnymi ziołami wprost z górskich stoków i polane najwyższej jakości oliwą z oliwek. Skosztujecie tu wyśmienite dania na bazie świeżych ryb i owoców morza w tym ośmiornice i homary. Pamiętajcie, że najlepiej jadać w restauracjach czy tawernach znajdujących się najbliżej portów. Wyspa wspaniale prezentuje się wiosną, kiedy w górach leży jeszcze śnieg, a soczysta zieleń i kwitnące kwiaty są najpiękniejsze. Nie ma jeszcze natłoku turystów oraz zbyt wysokich temperatur powietrza. Dla kogo wymarzonym miejscem jest Kreta? Dla osób interesujących się kulturą śródziemnomorską, lubiących antyczne zabytki, kochających słońce, długie spacery po plaży.

widok na skały na Krecie Kreta kaktus pigwa
_ARA9817
sałatka grecka, feta _ARA9843
Chania, Grecja
oleander mousaka
_ARA0264
_ARA0172 spagethi z owoców morza
Kreta noca
_ARA0088
_ARA0073
Kreta widok na góry

8 Komentarzy

  1. Przepiękne zdjęcia. Kreta to naprawdę wspaniałe miejsce. Idealne na odpoczynek i relaks w otoczeniu przyrody. Rewelacyjnie wyglądasz. A jedzenie bardzo apetyczne. Wydaje mi się, że Kreta to takie idealne miejsce dla mnie. Koniecznie muszę kiedyś zaplanować tam wakacje.

    • Dziękuję za miłe słowa 😀 Kreta nigdy nie była na pierwszych pozycjach moich wakacyjnych planów. Wyszła całkiem spontanicznie, kiedy zaplanowaliśmy tygodniowy pobyt na Santorini i z niej popłynęliśmy na Kretę. Byłam nią oczarowana i nie zawiodłam się 😀 Polecam, fantastyczne miejsce do wypoczynku, tylko najlepiej poza sezonem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*