Kuchnia tajska, czyli jak rozweselić i rozgrzać się w chłodny jesienny dzień

kuchnia tajska-curry-zepterKuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Połączenie wyrazistych smaków, pikantnego chili z cierpkością limonki oraz słodyczą mleka kokosowego rozpieszczają kubki smakowe! Ale nie tylko smak jest tu tak istotny, potrawy bowiem kuszą zapachem, rozsiewając słodko pikantną woń po całym domu. Uwielbiam ten zniewalający zapach egzotyki, który pozostaje na długo po zjedzeniu przygotowanej potrawy. Kuchnia tajska to cała gama egzotycznych przypraw oraz bogactwo różnorodnych dań. Najwspanialsze w niej jest to, że oprócz zróżnicowana jest jednocześnie niezbyt skomplikowana, a przy tym bardzo zdrowa. Kiedyś bałam się nawet patrzeć na przepisy tej kuchni, ale okazało się, że wykonanie dania jest wręcz banalne. Cechą tej kuchni jest swoboda w dobieraniu proporcji poszczególnych składników dań. W dużym stopniu są one zależne od upodobań smakowych osoby przygotowującej posiłek. Najważniejsze to zachować równowagę między pięcioma podstawowymi smakami: słodkim, gorzkim, kwaśnym, słonym i ostrym. Można jednak zauważyć tendencję do raczej ostrych dań, które uwielbiam. Podstawowym składnikiem posiłków w Tajlandii jest ryż, jedzony praktycznie przez cały dzień. Uwielbiam ryż jaśminowy, który jest aromatyczny, delikatny i wspaniale współgra z daniami kuchni tajskiej! Natomiast jednym z najpopularniejszych tajskich dań jest curry. Mianem tym określa się pasty lub sosy o różnej gęstości i konsystencji – od wodnistych, przypominających zupę, do bardzo gęstych i sycących, zawierających duże ilości mięsa. W sklepach znajdziecie gotowe pasty curry: zielone, żółte lub czerwone, które dodajemy do potraw zaostrzając i wzbogacając ich smak. W skład takiej pasty wchodzą między innymi: świeże i suszone papryczki chili, pasta krewetkowa, kolendra, kurkuma, imbir, kmin, trawa cytrynowa, galangal, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka. Całe to bogactwo składników jest w różnych proporcjach i różnych kombinacjach mieszane i ucierane na jednolitą masę. Do dania curry bardzo częstym dodatkiem jest ryż. Cechą charakterystyczną tej potrawy jest jej wyjątkowo pikantny smak. Kuchnia tajska to także obecność w wielu potrawach mleka kokosowego. Mleko to używa się między innymi do przygotowywania zup, curry i niektórych deserów. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej są także trawa cytrynowa i liście limonki. Trawa cytrynowa jest rośliną pospolicie występującą w Tajlandii. Drobno posiekane świeże liście trawy cytrynowej podkreślają smak potraw, nadając im przyjemnego, cytrynowego aromatu. W tym samym celu używa się soku i liści limonki, które wydzielają wyrazisty, orzeźwiający zapach. Dodane w całości liście lub pokruszone do potrawy, nadają jej lekki słodko – cytrynowy posmak. Kuchnia tajska słynie z aromatycznych dań, dlatego używa się wielu przypraw, podnoszących walory smakowe i zapachowe posiłków. Są to przede wszystkim: bazylia, imbir, cynamon, papryka, kiełki, a także korzeń galangalu (podobny w smaku do imbiru, lecz nieco gorzkawy).

Kilka ciekawostek:

Tajowie podczas jedzenie posługują się łyżką i widelcem, przy czym widelec służy do nakładania potrawy na łyżkę. Używa się również pałeczek, jednak praktycznie tylko do makaronu!

Tajowie jedzą zawsze w grupie osób, rodziny, znajomych, przyjaciół wierząc, że samotne jedzenie przynosi pecha.

Tajowie wierzą w boga ryżu, który pilnuje aby ludzie nie marnowali jedzenia, rozgniewany marnotrawstwem może sprowadzić na rodzinę głód.

A teraz dla wielbicieli psów czy wiedzieliście, że psy uwielbiają kokosy? Dajcie mu kawałek rozłupanego kokosa a będzie bawił się cały dzień, wyjadając biały miąższ z wnętrza kokosa!

Przepis na proste curry z kurczakiem i papryką. Danie jest proste do wykonania a smak i aromat pozostanie na długo w waszych sercach i pojawiać się będzie często na waszych stołach.

SKŁADNIKI:

1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
pół łyżeczki papryczki chili
1 podwójna pierś kurczaka
1/2 małej cebuli
sok z jednej limonki
1 czerwona papryka, średniej wielkości
200 ml mleka kokosowego
ryż jaśminowy wg uznania
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego

Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na małe kawałki. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę; paprykę oczyścić i pokroić w paski. Zagotować w wodzie ryż jaśminowy w stosunku 2:1 (woda – ryż). Podgrzać aż woda wyparuje, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Nie kupujcie ryżu w woreczkach ponieważ nie jest zbyt zdrowy, przez gotowanie plastiku. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej (ja używam patelni ZEPTERA), dodajemy pastę curry i podsmażamy 30 sekund. Ważne dodawajcie na początku niewielką ilość pasty, ponieważ jest bardzo ostra! Lepiej dodać resztę pod koniec gotowania niż nie zjeść tego pysznego dania 😉 Dodajemy cebulę, papryczkę chili, imbir i czosnek i podsmażamy kolejne 30 sekund. Dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko jeszcze kilka minut, po czym zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dodajemy cukier do smaku i sos sojowy. Mieszamy całość i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje ok 5 minut. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, lepiej nie wrzucać jej na początku lepiej aby była al dente. Curry podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym skrapiając sokiem z limonki! Aby danie było jeszcze zdrowsze i bardziej kolorowe, możemy również podać do niego sałatkę. Umytą garść rukoli wraz z kawałkami pokrojonej pomarańczy i pestkami granatu układamy na talerzu. Dodajemy winegret: najlepiej zrobiony na bazie soku z granatu lub pomarańczy. Wlewamy sok do szklanki 1/4, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę pełnoziarnistej musztardy bądź musztardy dijon, łyżeczkę syropu klonowego bądź miodu, mieszamy i polewamy sałatkę. Możemy również dodać prażone na patelni orzechy. Ja dodałam orzechy włoskie i orzeszki pinii. SMACZNEGO!

kuchnia tajska _ARA6596
_ARA6612
ryż jaśminowy pasta curry
_ARA6621
_ARA6627 curry z kurczaka
_ARA6638 granat
_ARA6656 _ARA6663
_ARA6689 _ARA6659

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*