Na jesienne chłody najlepsze ciepło egzotycznych przypraw!

DyniaNadeszła jesień a wraz z nią ochota na rozgrzewające dania. Ponieważ od jakiegoś czasu zaczęłam swoją kulinarną przygodę z garnkami firmy Zepter chętniej teraz gotuję. Dania robi się szybciej, nie muszę używać tłuszczu a smak potraw jest bardziej wyrazisty. Jesienią w kuchni królową zostaje dynia. Pomarańczowy kolor dyni kojarzy mi się z barwą zachodzącego słońca. Słońca, które po lecie staje się mniej intensywne ale nadal oddające ciepło. Dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego pomaga w odchudzaniu oraz w leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co najważniejsze po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Dynię wybieramy dojrzałą i intensywnie wybarwioną – im bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. Ponieważ lubię kuchnię egzotyczną, przyprawy korzenne, rozgrzewające oraz mleko kokosowe polecam poniższą potrawę. Oczywiście głównym składnikiem jest dynia, która w połączeniu z mlekiem kokosowym, gruszką, limonką, żurawiną jest hitem na jesiennych stołach. Danie to jest pożywne, rozgrzewające i podnoszące odporność, w sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 1 kartonik mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 średnie gruszki
  • limonka
  • natka pietruszki
  • 250 g makaronu

Piersi kurczaka kroimy w kostkę dodajemy zgnieciony czosnek, cynamon, curry, paprykę w proszku, sól, pieprz i całość mieszamy. Usuwamy pestki z dyni i kroimy w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki). W woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju obsmażamy kurczaka. Jeśli gotujecie w garnku Zeptera nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. W tym samym czasie w oddzielnym garnku gotujemy wodę, kiedy woda się zagotuje dodajemy makaron i gotujmy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy mięso się zetnie dodajemy dynię, przykrywamy i chwile dusimy. Gdy dynia lekko zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę oraz mleko kokosowe, przykrywamy i dusimy około 10- 15 minut, do miękkości gruszki. Na 2 minuty przed końcem dodajemy żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i skrapiamy całość sokiem z limonki. Smacznego!

_ARA3477m dynia
_ARA3488m ZEPTER
dynia _ARA3521m
_ARA3516m _ARA3528m
_ARA3533m _ARA3538m
_ARA3555m dynia przepis ZEPTER
_ARA3582m dynia przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*