„Przy tobie powietrze pachnie truskawkami, wiatr czekoladą…”*

truskawkiCzerwiec to miesiąc pełen słońca i cudownie aromatycznych truskawek, które uwielbiam. Smakują mi najbardziej zaraz po zerwaniu, świeżo umyte bez żadnych dodatków. Jednak często zdarza mi się wykorzystać je jako jeden ze składników do sałatek. Wspaniale komponują się w połączeniu z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i bazylią. Wtedy aromat ich jest jeszcze bardziej wyczuwalny i podkreślony. Polecam serdecznie załączony przepis na pyszną i zdrową sałatkę!

Oprócz fantastycznego smaku truskawki to cenne źródło witamin i minerałów. Znajdziesz w nich witaminę C, której jest więcej niż w cytrynie czy grejpfrutach, oraz witaminy B1, B2, A. Ponad to truskawki zawierają makro i mikroelementy takie jak żelazo, wapń, fosfor, mangan i magnez. Dlatego chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wspaniale wpływają na cerę i włosy, wzmacniają kości i zęby oraz odkwaszają organizm. Dzięki zawartości witaminy PP dotleniają krew. Ze względu na bogactwo soli organicznych poprawiają przemianę materii. Zawarte pektyny natomiast wpływają na naturalną florę bakteryjną oczyszczając jelita z resztek pokarmu. Truskawka posiada również bromelinę, enzym, który odpowiada za rozkład białka. Dlatego jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, owoc ten będzie wspaniałym sprzymierzeńcem w tej walce 😀 Truskawki mają również właściwości antynowotworowe oraz pomagają pozbyć się cellulitu. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze a same owoce poleca się cukrzykom i reumatykom. Niestety truskawki mogą uczulać, szczególnie narażone są osoby wrażliwe na salicylany oraz dzieci, dlatego trzeba uważać i dodawać je do diety stopniowo. Owoce a raczej wyciągi z truskawek wykorzystuje się również w kosmetyce. Działają odżywczo, bakteriobójczo oraz ściągająco, wspaniale pielęgnują skórę zniszczoną, przesuszoną oraz łuszczącą się. Sezon dopiero się rozpoczął zatem korzystajcie z dobrodziejstw truskawek, zajadajcie się na zdrowie!

Przepis na sałatkę dla jednej osoby:

  • garść świeżych liści szpinaku
  • 4 pomidorki truskawkowe
  • 5 plasterków ogórka zielonego
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 kulek mozarelli
  • 5 truskawek
  • 1/4 awokado
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sos balsamiczny truskawkowy
  • suszone pomidory
  • świeża bazylia
  • pestki słonecznika i dyni

Szpinak umyć, osuszyć rozłożyć na talerzu. Dodać pokrojone pomidorki, awokado, paprykę, ogórki oraz truskawki. Doprawić pieprzem, solą, suszonymi pomidorami oraz świeżymi listkami bazylii. Dodać mozarellę, wszystko skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Uprażyć pestki dyni oraz słonecznika posypać sałatkę oraz ozdobić sosem balsamicznym. Smacznego!

*internet

truskawki IMG_3182
IMG_3183
IMG_3700 IMG_3586
_ARA8809m1
sałatka,truskawki _ARA8828m
_ARA8848m truskawki

 

 

 

 

 

 

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*