Wiosenne sałatki i zioła

sałatka z arbuza, truskawki i fetyMaj przywitał nas piękną pogodą, zieleń niemal wybuchła za oknem wprowadzając niesamowity klimat. Czekałam już z utęsknieniem na te dni, kiedy będzie można czas spędzać w ogrodzie. Oczywiście po zimie trzeba było sprawdzić stan roślin, dokupić coś nowego, nawieźć rośliny i przygotować mój warzywniaczek 😀 Zanim jednak będę mogła korzystać z wyhodowanych owoców i warzyw, póki co zadowalam się kupnem tych sprawdzonych w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Po chłodach jesienno zimowych przyszedł czas na zmianę sposobu odżywiania. Kiedy dni stają się coraz cieplejsze moja kuchnia wręcz odwrotnie składa się raczej z zimniejszych potraw. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw i owoców, to one właśnie królują na moim stole wiosną i latem. Ciągle eksperymentuje z nowymi smakami, połączeniami, które mogą wydawać się czasem dziwne, ale właśnie te niebanalne połączenia sprawiają, że nie można im się oprzeć. W doprawianiu sałatek doszłam już chyba do perfekcji 😉 Nie bójcie się eksperymentować, śmiało dodawajcie papryczkę chili, imbir, czasem miód, sok z limonki, pomarańczy, granatu, octy balsamiczne i oliwę z oliwek. Pamiętajcie, że podstawą wyśmienitej sałatki są wysokiej jakości produkty! Jeśli pomidory będą bez smaku to nawet najlepszy dresing im nie pomoże. To samo dotyczy się oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego. Najlepsze octy balsamiczne pochodzą z Włoch, natomiast oliwa z oliwek z Grecji. W mojej kuchni nie może zabraknąć oczywiście ziół. Na moim kuchennym parapecie znajdują się: bazylia trzy sztuki (nie przypadkowo), mięta, melisa poza tymi ziołami mam zawsze zamrożony świeży koperek oraz natkę pietruszki.

Bazylia jest u mnie numerem jeden i nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niej. Często dodaje jej do moich potraw no i oczywiście do sałatek, fantastycznie łączy się ze smakiem pomidorów czy truskawek. Oprócz walorów smakowych bazylia wykazuje również właściwości zdrowotne. Wspomaga pracę układu trawiennego, ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Pobudza apetyt, zapobiega wymiotom i nudnościom. Podobnie jak melisa, bazylia działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, zwalcza bezsenność. Bazylia również rozgrzewa organizm i pomaga w obniżeniu gorączki. Dodatkowo posiada wiele cennych witamin i minerałów! Pamiętajcie jednak, że bazylia suszona pozbawiona jest jej niesamowitego aromatu, dlatego lepiej do potraw dodawać pokrojone świeże listki. Kiedy nastają cieplejsze dni do sałatek uwielbiam dodawać mięte, która ma bardziej orzeźwiający i chłodzący smak. Kiedyś używałam jej jedynie jako składnik napoju, jednak odkąd pierwszy raz spróbowałam ją jako przyprawa, często dodaje ją do moich potraw. Mięta podobnie jak bazylia wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi niestrawność, pomaga zwalczać kolki jelitowe. Dodatkowo pomaga łagodzić kaszel, zapalenie zatok i przeziębienia. Olejek mięty łagodzi również bóle migrenowe.

Przepis na jedną z moich ulubionych sałatek znajdziecie tu: klik

Drugą moją ulubioną sałatką jest sałatka grecka. To chyba jedna z najprostszych sałatek, której tajemnice smaku kryją głównie składniki. Ponieważ nie wymaga dużej ilości przypraw, jej podstawę tworzą wysokiej jakości produkty. Bardzo ważne są słodkie, aromatyczne pomidory, papryka, czerwona cebula i ogórek. Do sałatki najlepiej pasują czarne oliwki, najlepsze to kalamata, koniecznie z pestką! Oczywiście głównym składnikiem jest ser feta, kupujcie jednak tylko ten oryginalny. Niestety na naszym rynku znajdziecie wiele fetopodobnych produktów, które składają się głównie z soli, nie przypominające prawdziwego smaku. Do tego oliwa z oliwek i proste, smaczne, zdrowe danie gotowe!

Jeśli macie ochotę na bardziej orzeźwiający i słodki smak wypróbujcie koniecznie połączenie arbuza, truskawek, kiwi posypane serem feta, listkami mięty i skropione sokiem z limonki! To połączenie smaku na pewno was mile zaskoczy! A jakie są wasze ulubione kombinacje składników?

_ARA9735 _ARA9779
_ARA9802 _ARA9835
_ARA9717 _ARA9767
_ARA9790 _ARA9830
_ARA9720 20160425_122539
_ARA9773 _ARA9833
_ARA9846 _ARA9840

Jeden komentarz

  1. Oj ja również uwielbiam bazylie. U mnie znajduje zastosowanie w naprawdę wielu przyprawach i czasami mam już wrażenie, że katuje nią męża 😀 Ale jej smak tak cudownie komponuje się z pomidorami – a to kolejna moja miłość 😉 Sałatki również uwielbiam. W szczególności oczywiście wiosną i latem kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, ale i jesienią i zimą staram się aby tych warzyw nie zabrakło. Przyprawy i dodatki faktycznie mogą wiele zdziałać i podkręcić smak naszych potraw. Zdjęcia jak zwykle rewelacyjne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*