„Zadbaj o swoje ciało. To jedyne miejsce, jakie masz do życia.”*

Jesteśmy zewsząd bombardowani informacjami na temat zdrowego żywienia. Podawane są nawet w liczbach kalorie, ilość wypijanej wody w ciągu dnia oraz stosunek owoców i warzyw, jaki powinniśmy przyjmować dziennie. Jednak nie zawsze mamy czas, możliwość pilnowania tego wszystkiego w ciągu dnia. Pracujemy, robimy zakupy, przemieszczamy się, mamy masę obowiązków i jeśli zawodowo nie zajmujesz się gotowaniem, tak jak ja to naprawdę możesz mieć problem z przypilnowaniem swojej diety. Bywa również tak, że nie wszystko co zdrowe nam smakuje, wtedy warto zastanowić się nad zakupem sokowirówki, wyciskarki bądź blendera. To wspaniałe urządzenia, dzięki którym szybko wyczarujesz zdrowy i sycący sok lub nawet posiłek. Blender mam od dłuższego czasu, natomiast sokowirówkę kupiłam w zeszłym roku, kiedy nagle przyszła mi ochota na soki z marchwi i jabłek. Jednak szybko minęła mi ta fascynacja i sokowirówka trafiła na długo w najgłębsze zakamarki szafki. Tak było zimą, ale na wiosnę sokowirówka znów znalazła swoje miejsce w kuchni i stała się niezbędnym urządzeniem. Interesuje się zdrowym żywieniem, jeśli moje ciało podpowiada mi, że jakiś witamin bądź mikroelementów może mi brakować, zaraz zmieniam dietę tak aby te niedobory uzupełnić. Ostatnio zainteresowałam się koktajlami obfitującymi w chlorofil. Jak wiesz chlorofil znajdziesz w zielonych warzywach, a jego główna zaleta to oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym. Spożywając takie warzywa oczyszczasz krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe a twoje ciało staje się sprawne, lepiej trawi a ty jesteś pełen energii. Dostarczając zielone warzywa dostarczasz również organizmowi magnez i żelazo. Magnez dba o twój układ nerwowy, natomiast żelazo sprzyja krwiotwórczości. Naturalny zielony barwnik jest jak miotełka usuwa toksyny, pomaga zwalczać bakterie i wysłanników starzenia, czyli wolne rodniki. Zielone liście to także pokłady kwasu foliowego, czyli witaminy B9 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale też pokarmowego i krwionośnego. Kwas foliowy wspomaga również lepsze wchłanianie żelaza. Ponad to chlorofil pomaga oczyścić wątrobę, łagodzi nadmiar cukru we krwi, łagodzi objawy astmy, pomaga oczyścić rany z bakterii, wzmacnia układ naczyniowy. Nie każdy z nas lubi szpinak, seler naciowy, natkę pietruszki, awokado, bo mają bardzo charakterystyczny smak. Znacznie łatwiej przemycić je w postaci koktajlu w połączeniu z ulubionymi owocami. Przygotowując taki koktajl dostarczycie swojemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową. Jak wcześniej wspomniałam do przygotowania koktajlu możecie użyć sokowirówki bądź blendera. Urządzenie pomoże tobie przygotować w zależności od preferencji sok bądź gęstą formę posiłku. Używając blendera musisz dodać wodę jeśli chcesz uzyskać formę soku, natomiast sokowirówka zwykle nie ma możliwości modyfikacji gęstości koktajlu. Blender jest wydajniejszy i potrzebujesz mniejszej ilości składników, aby uzyskać sok z sokowirówki tych owoców musisz użyć znacznie więcej. Wybór należy do ciebie. Ja używam jednego i drugiego. W sokowirówce wyciskam soki z owoców oraz z selera naciowego, natomiast blender używam do miskowania liści szpinaku, kiwi, banana, natki pietruszki. Lubię czuć cząsteczki owoców lub warzyw, no i nie muszę dodawać już wody. Polecam takie koktajle, można spokojnie zastąpić nimi jeden z posiłków. Baw się dodatkami, dodawaj swoje ulubione owoce. Tak przygotowany koktajl możesz zabrać wszędzie ze sobą!

*Jim Rohn

Bosch _ARA5154
_ARA5135 Bosch,zdrowie,sok
Bosch-zdrowe soki! _ARA5175
koktajl,zdrowie szpinak
_ARA5191 sok owocowo warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*